Jalkojen Omahoito

Oleellinen osa jalkojen hyvinvointia on jalkojen omahoito. Perusterveillä jalkojen omahoito on yhtä tärkeää kuin pitkäaikaissairailla ja näin voit ennaltaehkäistä ongelmia jalkojen alueella. Diabetes tai muut pitkäaikaissairaudet kuten esim. Reumasairaudet aiheuttavat jalkojen alueelle ongelmia, joten jalkojen omahoito on tällöin erittäin tärkeää. Ikääntyminen ja perussairaudet aiheuttavat monesti toimintakyvyn laskua ja vaikuttavat kykyyn itse hoitaa  jalkojaan, jolloin säännöllinen käynti jalkahoitajalla on tärkeää.

Listaamme tähän muutamia jokapäiväisiä asioita, mihin on hyvä muistaa kiinnittää yleisesti huomiota jalkojenhoidossa ja muistutuksena meille kaikille.

  1. Jalat olisi hyvä pestä päivittäin ja hyvin kuivata pyyhkeellä, varsinkin varpaanvälit ettei sinne jäisi kosteutta ja aiheuttaisi varpaidenvälien hautumasta.
  2. Tarkista jalkojen iho, tarkista miltä jalkapohjan iho näyttää, onko iho kovin kuiva, hikoileeko jalkapohjat? Onko iho ja varpaanvälit ehjät? Onko jalkapohjassa kovettumia tai känsiä? Onko ihossa punoitusta, kuumotusta tai kipua?
  3. Jalkojen Ihon säännöllinen rasvaus on tärkeää. Rasvaus estää ihon kuivumista ja halkeamien syntymistä. Varpaidenvälejä ei saa rasvata.
  4. Kynsiä ei saa leikata liian lyhyeksi ja muista leikkata kynnet varpaan pään muodon mukaan.
  5. Sukkien valinta on myös tärkeää ja omalla kohdalla sukkien materiaalin vaihto vaikutti suuresti jalkapohjien ihon kuntoon. Itselläni on hikoilevat jalat ja jouduin vaihtamaan sukkia päivän aikana muutamaankin kertaan. Jalkojenhoidon opiskelun aikana tajusin, että olen aina käyttänyt pelkästään puuvillasukkia, joka itselleni oli täysin väärä valinta.  Joten jos sinulla on hikoilevat jalat, huomaat, että sukat tuntuu kosteilta päivän aikana/jälkeen, niin suosittelen vaihtamaan sukat täysin keinokuitusukkiin, jotka päästävät/siirtävät kosteuden pois jalasta ja näin jalan iho pysyy kuivana ja parempana. Puuvillasukat imevät kaiken kosteuden sukkaan ja pysyy sukassa kauan ja näin voi aiheuttaa jalkojen hautumista, ihorikkoja ja varpaanvälien hautumista. Jos sinulla on kuivat, viileät jalat, niin puuvillasukat sopivat sinulle  ihan hyvin. Nykyään myydään paljon sekoitesukkia, joissa osa materiaalista on puuvillaa ja loput keinokuitua. Bambusukat ovat myös hyviä kosteudensiirrossa ja pitävät jalat kuivina. Kannattaa kaupassa tutustua tarkemmin sukkiin ja mistä materiaalista ne on tehty.  Ja jos olet villasukka fani, niin villakin kerää kosteutta ja voi pitkään käytettynä jaloissa aiheuttaa jalkoihin hautumia. Vinkiksi, että villasukan alle kannattaa laittaa ensin keinokuitu/keinokuitusekoitesukka, joka siirtää jalan iholta kosteuden pois ja näin iho pysyy kuivana ja villa lämmittää.  Sukkien oikea koko on myös tärkeää.  Älä osta itsellesi liian pieniä sukkia, jotka puristavat tai kiristävät.
  6. Kengissä tulee lapsilla ja aikuisillakin olla riittävästi tilaa. Kenkien sisäpituus aikuisella pitää olla 1-1,5 cm pidempi kuin jalka ja lapsilla 2 cm. Sopimattomat kengät voivat aiheuttaa rakkoja, hankaumia. Hyvä kenkä on pohjaltaan joustava, pitävä ja taipuu oikeasta kohtaa päkiän alueelta. Korkeakorkoisissa kengissä ajan kuluessa kehittyy jalkateriin ja varsinkin pohkeiden alueen lihaksiin epätasapainoa, niveliin kohdistuu vääränlaista kuormitusta ja se myös altistaa jalkaterän etuosan virheasennoille. Etujalkaterän ongelmat, kuten kovettumat, känsät lisääntyvät korkeakorkoisen kengän käytöstä.
  7. Jalkateräjumppa vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia ja näin auttaa ennaltaehkäisemään esimerkiksi vaivasenluun kehittymistä. Kirjoitamme myöhemmin lisää jalkajumpasta ja listaamme muutamia hyviä jalkateräjumppaohjeita

 

Pidetään huolta arvokkaista jaloistamme.

Kirsi & Marika