Jalkateräjumppa

Jalkajumppa virkistää, laittaa veren kiertämään ja vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia. Tuetuissa kengissä jalkaterä ja nilkka ei pääse kunnolla liikkumaan. Jalkavoimistelulla voidaan tukea jalkaterän ja varpaiden nivelten ja lihasten toimintoja, sekä ehkäistä, että korjata varpaiden virheasentojen syntymistä. Jalkaterän jumppaa olisi hyvä tehdä n. 3-5 x viikossa.      
Laitamme tähän muutamia yksinkertaisia ja helposti muistettavia jumppaohjeita, joilla on hyvä aloittaa.
Aloita jalkateräjumppa ensin nilkan ojennus ja koukistus liikkeellä ja pyörittele nilkkoja. Tee tätä muutamia kertoja.

VARPAIDEN HAROTUS
Istu tuolilla jalkapohja alustaa vasten tai voit tehdä tämän myös seisten. Loitonna varpaita toisistaan, niin että varvasvälit aukeavat. Varpaat pysyvät alustassa koko liikkeen ajan. Pidä varpaita harotuksessa n. 5 sekuntia ja sitten rentouta. Toista n. 3 kertaa. Voit aluksi auttaa sormin harottamaan varpaita.

PÄKIÄLLEEN NOUSU
Nouse rauhallisesti päkiöille 10 x ja toista 2-3 x. Päkiöille nousu vahvistaa pohjelihaksia ja kehittää tasapainoa. Jos et pysty tekemään seisovilleen, niin voit tuolissa istuen myös nostaa jalkateriä päkiälle ja alas. 

Seuraavaksi alla on muutama jalkaterän venytysliike. Kannattaa kokeilla. Venytys tuntuu niin hyvältä jalkaterässä.
JALKATERÄN POIKITTAISKAAREN VENYTYSLIIKE
Ota tukeva ote päkiän molemmilta reunoilta ja laita pari sormea keskelle jalkapohjaa. Nosta keskeltä ylös ja taivuta samalla jalkaterän reunoja alas. Taivuttele jalkaterää edestakaisin noin minuutti.

JALKATERÄN KIERTO  “Jalkaterän tiskirätti kierto venytys”
Tämän harjoituksen avulla houkutellaan unohdettua kiertoliikettä takaisin jalkaterään.
Istu tuolilla ja nosta jalka syliin. Ota toisella kädellä tukeva ote kantapäästä, toisella kädellä jalkaterästä päkiöiden kohdalta.
Väännä jalkaterää kuin tiskirättiä: Kierrä kantapäätä ylös kohti kattoa ja jalkaterän etuosaa alas kohti lattiaa. Pidä nilkka 90 asteen kulmassa.
Tee liikettä aluksi minuutin ajan, jalkaterää tasaiseen tahtiin väännellen. Vaihda jalkaa.

Omahoitoa on myös voimistelu ja venyttely. Olipa sinulla vaivaisenluu, vasaravarpaat tai terve jalka, hyödyt näistä jumppaohjeista. Internetistä löytyy paljon erilaisia jalkateräjumppaohjeita. Lisää ohjeita voi halutessaan hakea internetistä hakusanalla jalkateräjumppa.