Metsä

Jos läheltäsi löytyy metsä tai kaupingissa jokin luonnonalue, puisto, niin sinne kannattaa mennä kävelemään. Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta. Kaikkein selkeimmin metsässä oleilu vaikuttaa mielialaan, sillä metsä rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista. Metsäntutkimuslaitoksen selvityksen mukaan hyvin lyhyet ajat metsässä vaikuttavat ihmisen psyykkeeseen ja fysiikkaan. Verenpaineen laskemisen lisäksi päivittäin metsässä vietetyt 20 minuuttia kohottavat elinvoimaisuuden tunnetta.

Meidän perheeseen kuuluu  Suomenajokoira Rokka, jonka kanssa tulee päivittäin tehtyä metsälenkkejä. Metsän rauhassa kaikki aistit herkistyy. Kannattaa pysähtyä, koskettaa puunrungoa, havunoksaa ja tuoksutella kuusen tai männyn tuoksua ja antaa silmien levätä luonnon maisemassa ja kuunnella metsän ääniä.  Itse olen ainakin huomannut, että murheet jää metsään tai olo on jotenkin kevyempi ja  ajatukset selkiytyy metsässä. Rokan käyttäytymistä metsässä on myös tosi mielenkiintoista seurata, kun esimerkiksi  hajuaisti tuo koiralle valtavasti tietoa ympäristöstä, mihin ihminen ei taas pysty. 

Metsästä voi nauttia monin tavoin. Leppoisaa kävelyä, polkujuoksua, marjastusta, sienestystä. Metsä/ Luonto vaikuttaa myönteisesti myös sitä kautta, että se saa ihmiset liikkumaan. Jos sinun ei ole mahdollista mennä metsään ja asut  kaupungissa, niin kaupunkipuistoillakin on havaittu olevan elvyttäviä vaikutuksia. Etsi itsellesi tänään lähin metsä tai luontoalue ja mene nauttimaan syksyisestä päivästä, joka tänään on alkoi pikku pakkasella ja auringonpaisteella.

Mukavaa päivää kaikille,
Metsäterkuin,
Kirsi ja Rokka