DIABETES JA DIABEETIKON JALKOJEN OMAHOITO

Tänään 14.11.19 vietetään Maailma Diabetespäivää. Kirjoitan tähän ensin Diabeteksestä sairautena ja lopuksi diabeetikon jalkojen omahoidosta.

Diabetes
Diabetes on aineenvaihduntasairaus, jossa häiriö on haiman insuliinintuotannossa ja on pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri. Diabetesta tunnetaan useita eri tyyppejä. Päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Uusimpien tutkimusten mukaan 2.tyypin diabetes ei ole yksi yhtenäinen ryhmä, vaan se pitäisi jakaa usempaan alaryhmään. Diabeteksen monimuotoisuuden takia pitäisi puhua diabetiksista eikä vaan diabeteksesta.

Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan yhteensä noin 500 000 diabetesta sairastavaa. Heistä ylivoimainen enemmistö (75–80 %) sairastaa tyypin 2 diabetesta. Diabetes voidaan todeta selkeiden oireiden (väsymys, laihtuminen, virtsanerityksen lisääntyminen, jano ja elimistön kuivuminen) ja korkean verensokerin perusteella.

Diabeteksen hoidon päätavoite on saada verensokeri riittävän lähelle normaalia tasoa. Verensokeriin vaikuttavat oman insuliininerityksen ja -vaikutuksen lisäksi mm. ruokavalio, liikunta, stressi ja muut sairaudet. Verensokeria voidaan alentaa erilaisilla diabeteslääkkeillä. Insuliinin lisäksi on muitakin pistoslääkkeitä sekä useita eri tavoin vaikuttavia tabletteja. 

Diabeteksen yhteydessä voi ilmaantua  jalkaongelmia, joista yleisimpiä ovat jalkojen pitkäaikaiset (krooniset) haavaumat. Niiden vaara suurenee vuosien mittaan samalla, kun alkaa ilmaantua diabeteksen lisäsairauksia, etenkin ääreishermojen häiriöitä eli Neuropatiaa. 
Neuropatian eli hermoston toiminnan vaurioiden tyypillisiä oireita ovat pistely, puutumisen tunne ja kipu jalkaterien alueella. Alussa voi esiintyä liiallista ihon herkistymistä, jolloin kosketus tuntuu epämiellyttävän voimakkaana. Vaurion edetessä jalkaterien tunto heikkenee. Sen seurauksena jalka ei tunne sopimattomien kenkien aiheuttamia hiertymiä, jolloin jalka voi vaurioitua ja tulehtua, ennen kuin asiaan osataan kiinnittää huomiota. Jos on todettu neuropatiaa, jalkojen tilan säännöllinen tarkkailu ja huolellinen hoito ovat tarpeen. 

Diabeetikon jalkojen omahoito
Diabeteksen hyvään hoitoon kuuluu jalkojen omahoito, johon sisältyy jalkojen tarkastamisen lisäksi jalkahygienia, jalkojen rasvaus, sopivat jalkineet ja sukat sekä jalkajumppa.

Diabeetikoille syntyy jalkavammoja herkemmin kuin muille. Jalkaongelmien hoidossa ehkäisy on kaikkein tärkeintä ja myös tehokkainta. Tämän vuoksi jalkojen tarkkailuun ja hoitoon kannattaa paneutua. Lääkäri, diabeteshoitaja, jalkojenhoitaja ja jalkaterapeutti antavat ohjausta ja tukea jalkojen hoitamisessa, mutta suurin vastuu on diabeetikolla itsellä. Säännölliset käynnit jalkahoitajalla on tärkeä osa diabeetikon jalkojenhoitoa.

Muistilistaa Diabeetikolle jalkojen omahoitoon

  1. TARKISTA JALKASI PÄIVITTÄIN Tarkista Jalkapohjan iho, varpaiden välit.
  2. PESE JALAT JOKA PÄIVÄ Ihonlämpöisellä vedellä ja kuivaa varvasvälit huolellisesti. 
  3. RASVAA JALAT PÄIVITTÄIN Säännöllinen rasvaus estää ihon kuivumista
  4. LYHENNÄ KYNNET Lyhennä varpaan pään mukaan ja kynnen terävät kulmat hio varovasti viilalla
  5. SOPIVAT SUKAT Oikea sukkakoko, oikea sukkamateriaali. Sukka suojaa jalkaa kengissä hiertymiltä 
  6. JALKINEET Kengissä tulee olla riittävästi tilaa ja tukea. Sovita uutta kenkää iltapäivällä. Käyntivara oman jalkaterän lisäksi 1-1,5 cm.Kenkien ulkopohjan on oltava tukeva ja joustava. Tunnustele kenkien sisäpuolen saumat ja vuorien kulumat, saattavat hiertää. 
  7. ÄLÄ KULJE AVOJALOIN Paljain jaloin kävely altistaa ihon rikkoutumiselle. Mikäli jaloissa on todettu hermomuutoksia, suositellaan sisäjalkineita.
  8. JALKAJUMPPA Jalkavoimistelu tukee jalkaterän ja varpaiden lihasten sekä nivelten toimintoja. Yksinkertaiset liikkeet kuten esimerkiksi nilkan ojennus ja koukistus vähentävät turvotusta ja sopivat lähes jokaiselle.
  9. VÄLTETTEVÄ Ihon hiomista ja vuolemista, Kuumaa ja kylmää (palelutumariski, palovammariski), Känsälaastareita tai voiteita (ihoa syövyttävää)
Lähteet:
Duodecim-Terveyskirjasto
Diabetestalo.fi
Diabetesliitto.fi