Vyöhyketerapia

Koko kehon vyöhyketerapia eli refleksologia

Vyöhyketerapia on ikivanha hoitomuoto. Varhaisimmat viitteet on löydetty yli 5000 vuoden takaa muinaisesta Egyptistä. Historiaa löytyy myös antiikin Kreikasta, Kiinasta, Intiasta sekä Etelä-Amerikasta. Amerikkalaiset lääkärit alkoivat kehittää intiaaneilta löytämäänsä hoitoa 1900- luvun alussa. Suomeen lajin toi 1980-luvulla ruotsalainen Karl-Axel Lind.
Minä olen käynyt koulutukseni Tampereella MedikaNovassa, jossa koulutus perustuu Karl-Axel Lindin menetelmään ja materiaaleihin. Opettajana on toiminut Anna-Kaarina Lind.

Vyöhyketerapia on miellyttävä tapa edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä aktivoida kehon toimintaa. Hoidon avulla puretaan jännityksiä sekä tukoksia. 

Mitä sitten hoidossa tapahtuu?? Hoidon aluksi laitan asiakkaan jalat hetkeksi jalkakylpyyn ja tämän aikana haastattelen asiakkaan. Hoidossa huomioin mahdolliset sairaudet ja lääkitykset. Kylvetyksen jälkeen asiakas saa rentoutua lämpimän peiton alla säädettävässä tuolissa makuuasennossa. Asiakkaalla olisi hyvä olla rennot vaatteet yllä. Hoidon aikana ollaan hiljaa ja keskitytään hoitoon. Asiakas keskittyy kuuntelemaan omaa kroppaansa ja tuntemuksiaan jos niitä on. Hoidossa stimuloidaan kehossa olevia heijasteita mm. jalkateristä, sääristä, korvista ja päästä. Hoito tapahtuu käsin painelemalla, hieromalla sekä vyöhykepuikkojen avuin.Usein löytyy kipukohtia eri puolilta jalkoja/kehoa, ne ovat heijasteita elimistön häiriötiloista. Toivon asiakkaan kertovan tuntemuksistaan hoidon aikana tai hoidon jälkeen. Makeaa kipua saa tuntua mutta käsittely ei saa tuntua muuten kivuliaalta/tukalalta. Kipuvaihe helpottuu ja hoidon edetessä tulee miellyttävän rentoutunut olo. Hoidon jälkeen on hyvä juoda runsaasti vettä (auttaa kuona-aineiden poistumista) ja ottaa loppupäivä rauhallisesti, välttäen kahvia, alkoholia ja muita nautintoaineita. Käsittelyn jälkeen olisi myös hyvä kuunnella itseään. Hoito kestää 60-90 min.
Hoidon vaikutuksia ovat mm. rentoutuminen, unen laadun parantaminen, stressin lievitys, kivun helpotus, verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastuminen, suolistovaivojen helpotus, kuukautiskipujen lievitys, vaihdevuosivaivojen helpotus. Hoidon vaikutukset ovat yksilöllisiä. 

Refleksologiaa voi suositella hyvin monenlaisiin vaivoihin, esim. stressi, päänsärky, yleinen väsymys, uupumus, unettomuus, niska- ja hartiasäryt, iskias, selkäkivut,  kivut yleensä, astma, allergiat, naistenvaivat (vaihdevuodet, kuukautiskivut), aineenvaihduntaongelmat jne. 
Vyöhyketerapia ei sovi jos sinulla on aktiivi- ja hoitovaiheessa oleva pahanlaatuinen kasvain, kuumetta, juuri tehty leikkaus. Muistathan myös mainita jos olet raskaana tai sinulla on sydämentahdistin tai tehty elinsiirto.

Hoitokertojen määrä on yksilöllinen riippuen asiakkaan tilanteesta. Refleksologiaa suositellaan otettavan sarjahoitona, jotta hoidosta saisi parhaimman mahdollisimman hyödyn. Jo 3-5 hoitokertaa antavat hyvän olon ja tuloksia. 

Parasta ja helpointa on hoitaa terveyttään ennaltaehkäisevästi
Tervetuloa vyöhyketerapiahoitoon 🙂

Terkuin Marika